Ion Dinita candidat USL Colegiul 7 Astra Brasov - 07 decembrie 2012Şomerii din tara noastră ar putea beneficia de facilităţi la transportul intern dacă propunerea legislativă înaintată de 15 deputaţi PC va fi pusă în aplicare. Potrivit formei actuale a proiectului, românii fără loc de muncă, indemnizaţi sau nu, ar urma să beneficieze de 2 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile cu trenul, cu mijloace auto sau cu navele de călători, la transportul intern în comun între localităţi şi transport gratuit la transportul local.

Printre semnatarii iniţiativei legislative se numără deputaţii Ion Diniţă, Dinu Giurescu, Ovidiu Alexandru Raeţchi, Bogdan Ciucă sau Damian Florea. Parlamentarii conservatori îşi motivează propunerea în contextul unei rate a şomajului în creştere şi a unui număr tot mai mic de locuri de muncă puse la dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

„Considerăm că o astfel de prevedere normativă prin care venim in sprijinul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă este absolut necesară şi oportună. Astfel, şomerul trebuie să-şi plătească transportul până la sediul unde îşi vizează carnetul, apoi se intoarce acasă. Apoi are obligaţia de a merge constant la sediul AJOFM, unde în funcţie de pregătirea profesională a acestuia i se indică o listă cu potenţiali angajatori pe care trebuie să-i contacteze şi la sediul cărora trebuie să se deplaseze. Toate cheltuielile cu transportul trebuie să le plătească, dar neavând nicio sursă de venit acesta este pus în imposibilitatea reală de a-şi găsi un loc de muncă”, explică semnatarii proiectului.

Deputatul de Braşov Ion Diniţă afirmă este timpul ca statul român să se preocupe de soarta şomerilor, iar măsura este una normală în contextul actual:

În condiţiile în care locurile de muncă se închid în fiecare zi, şomerii sunt tot mai mulţi, salariile scad şi ele, dar preţurile continuă să crească e absolut normal ca statul să înceapă să se gândească serios la aceşti oameni. În plus, nu e vina lor, ci a crizei economice. Statele din occident îşi manifestă intens grija pentru şomeri şi cred a venit şi vremea României să se preocupe de soarta unei categorii sociale care, până la urmă poate fi considerată defavorizată”, a declarat Ion Diniţă pentru Ghimpele.

Potrivit deputatului conservator, în primă fază şomerii vor putea beneficia doar de două transporturi lunar, însă numărul acestora poate să crească. Totodată, după discuţii cu specialiştii, va fi stabilit şi un plafon al veniturilor până la care românii fără loc de muncă se vor putea încadra în prevederile acestui proiect.

Discutăm despre două transporturi pe lună în caz de urgenţă. Deocamdată sunt doar două, dar după dezvoltarea economiei pot să crească sau poate va scădea numărul de şomeri. Repet: în condiţiile în care toate se scumpesc şi salariile se menţin la acelaşi nivel sau, mai rău, scad, este şi timpul să le acordăm acestor oameni o mână de ajutor. Vreau să subliniez că această măsură nu se adresează şomerilor de lux sau celor care nu doresc să muncească. Dacă li se oferă ocazia, dar nu vor să muncească şi preferă să primească ajutor de la stat trebuie sancţionaţi. Vom mai avea discuţii în cadrul comisiilor şi cu specialiştii pentru a stabili un plafon al veniturilor. Deocamdată cred că va fi stabilit la 1.000 de lei, dar după discuţiile cu specialiştii vom şti cu exactitate cât poate să susţină bugetul.”, ne-a mai explicat parlamentarul PC.

Pentru a putea beneficia de facilităţile prevăzute de lege, fiecare şomer indemnizat va trebui să prezinte carnetul vizat pentru luna anterioară, în acest sens i se va elibera o legitimaţie de transport, personalizată cu numele şi codul numeric personal ale fiecărui beneficiar, care va conţine numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul. Şomerilor neindemnizaţi aflaţi în evidenţele oficiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, li se va elibera legitimaţia de transport în baza declaraţiei pe propria răspundere precum că sunt in căutarea unui loc de muncă şi în baza adeverintei emise de către oficiul judeţean pentru ocuparea forţei de muncă de care aparţine din care să reiasă că este inscris în evidenţele acestuia ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

La sfârşitul lunii ianuarie, rata şomajului în România era de 5,82%, mai mare cu 0,23 pp decât cea din luna decembrie a anului 2012 şi cu 0,45 pp decât cea din luna ianuarie a anului 2012. Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă la finele lunii ianuarie 2013 a fost de 513.349 de persoane, cu 19.574 persoane mai multe faţă de finele lunii anterioare (…) Din totalul şomerilor inregistraţi la nivel naţional, 208.698 au fost şomeri indemnizaţi şi 304.651 neindemnizaţi.

(Ghimpele.ro, Gabriel Popoiu, 6 iunie 2013)

Share

Leave a Comment

reviews